Meniu Închide

De ce este important să analizăm piața muncii

De ce este important să analizăm piața muncii
Timp de citit 2 min

Ce este piața muncii, de ce este important să o analizăm și care sunt factorii care o pot influența – află de la specialiști HR

Locurile de muncă vacante pot transmite informații despre perspectivele de angajare și, astfel, pot contribui la o evaluare a condițiilor de pe piața muncii.

Raportul dintre locurile de muncă vacante și șomeri tinde să crească atunci când piața muncii este una mai restrânsă; un raport mai mare înseamnă că există mai multe locuri de muncă disponibile și mai puțini solicitanți de locuri de muncă.

Ce este piața muncii și cum funcționează?

Cu siguranță piața muncii ne este destul de cunoscută. Tot auzim vorbindu-se despre ea în diverse circumstanțe. Dar ce anume o definește și pe baza a ce funcționează? Este locul în care lucrătorii și angajații interacționează între ei.

Pe piața muncii, angajatorii concurează pentru a-i angaja pe cei mai buni oameni pentru nevoile lor, iar muncitorii concurează pentru cel mai bun loc de muncă.

Pe scurt, o piață a muncii într-o economie funcționează cu cererea și oferta de muncă.

Care sunt factorii care influențează piața muncii?

În conformitate cu aproape toate studiile referitoare la piața muncii, vârsta, sexul, structura familiei, educația și statutul unui om sunt considerate potențiali factori determinanți. Aceștia afectează într-o măsură mai mare sau mică piața muncii la un moment sau altul.

De ce este important să analizăm piața muncii?

Analiza pieței muncii este o parte integrantă a procesului de recrutare a unei organizații, deoarece nu numai că o ajută să găsească cei mai calificați oameni pentru locurile de muncă pe care le oferă, dar asigură și că oferă un pachet de compensare competitiv angajaților săi.

Totodată analiza pieței muncii este deopotrivă importantă și pentru cei în căutarea unui loc de muncă sau pentru cei care se orientează către studii pentru un viitor loc de muncă deoarece această analiză le oferă un tablou realist despre oferte, oportunități și posibilități.

De exemplu, putem observa că o urmare a industrializării este faptul că unitatea angajatoare a devenit mai mare, puterea sa de negociere s-a extins în timp ce, în același timp, puterea de negociere a lucrătorului individual s-a micșorat.

Ce trebuie să știi referitor la piața muncii

Prețul care este stabilit tinde să fie fix pentru o anumită perioadă de timp. Angajatorii nu doresc ca ratele salariale să fluctueze cu fiecare schimbare a condițiilor cererii și ofertei.

Nu este caracterizată printr-o normă de concurență perfectă. Nu există niciun salariu care să regularizeze piața.

Se caracterizează prin stabilitate, lipsă de fluiditate și diversitate a ratelor pentru locuri de muncă similare.

O creștere a prețului forței de muncă oferite de un anumit angajator nu îi determină pe angajații altor firme, care primesc salarii mai mici, să-și părăsească locurile de muncă și să meargă la un angajator care oferă remunerații mai mari.

Relația dintre un vânzător și un cumpărător nu este temporară și, ca atare, factorii personali, care pot fi ignorați pe o piață a mărfurilor, devin importanți pe o piață a muncii.

După cum putem vedea, analiza este într-adevăr importantă în procesul de recrutare, iar Talents Box vine în ajutorul companiilor prin analize și testări ale pieței muncii, în funcție de segmentul necesitat. Contactează-ne!

Articole similare