Meniu Închide

Asertivitatea în cadrul companiei

Asertivitatea în cadrul companiei
Timp de citit 2 min

Asertivitatea este o abilitate importantă de comunicare la locul de muncă. Descoperă cum să o folosești în dezvoltarea ta profesională!

Ce este asertivitatea?

Comunicatorii asertivi își exprimă emoțiile, nevoile și opiniile în mod clar și fără a încălca drepturile celorlalți. Acești oameni sunt capabili să fie susținători puternici pentru ei înșiși, oferind în același timp respect celor din jur.

A fi asertiv înseamnă a avea capacitatea de a-ți transmite mesajul într-un mod sigur și încrezător, dar fără a fi agresiv. Pentru un om de afaceri, asertivitatea este deosebit de importantă, aceasta fiind catalizatorul exprimării eficiente a gândurilor, obiectivelor și direcției.

Asertivitatea arată că te respecți pe tine însuți, fiind dispus să-ți susții interesele și să-ți exprimi concret gândurile și ideile. De asemenea, demonstrează că totodată ești conștient de drepturile altora și că ești dispus să lucrezi la rezolvarea conflictelor. Pe de altă parte, optând pentru asertivitate, indiferent dacă vorbim de un mediu de afaceri sau, din contră, de unul familial, a fi asertiv înseamnă să ai conștiința valorii tale și să recunoști că meriți să obții ceea ce îți dorești.

Asertivitatea este o abilitate importantă de comunicare la locul de muncă. Dar este evident că ea contează și în alte aspecte ale vieții. Unii oameni sunt în mod natural asertivi, în timp ce alții nu sunt. Vestea bună este că asertivitatea poate fi dezvoltată dacă ești dispus să lucrezi la asta.

Cum îți dezvolți asertivitatea la locul de muncă?

Pentru a te bucura de productivitate, de evoluție constantă și de un mediu de lucru armonios, asertivitatea este de mare ajutor la locul de muncă. Iată câteva metode prin care o poți adopta și aplica:

Exprimă-te clar și în mod direct

Comportamentul asertiv înseamnă să spui ceea ce vrei să spui, în mod direct, fără „ocolișuri”. Ești însă direct în timp ce rămâi respectuos față de ceilalți. Ține minte că situația este cea care deranjează așadar, în cadrul unui conflict, nu te va deranja persoana, ci situația.

Asumă-ți răspunderea pentru propriile greșeli

La susținut convingeri suntem primii, nu-i așa? Însă nu doar actele lăudabile ne aparțin. Asumarea responsabilității pentru propriile greșeli și recunoașterea lor sunt aspecte importante ale unei comunicări asertive.  Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să te transformi într-un țap ispășitor și să-ți asumi și greșelile altora.

Fii mândru de tine și de echipa ta

O persoană asertivă nu se va mândri doar cu ceea ce a realizat în mod independent, ci și cu ceea ce a realizat împreună cu echipa sa. Indiferent de oamenii care alcătuiesc acea echipă, în mod evident, fiecare și-a adus contribuția într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin, așadar meritul echipei nu trebuie diminuat.

Nu ocoli conversațiile

Adesea un comportament agresiv sau pasiv se poate transforma în comportament manipulativ. Acest lucru este valabil mai ales atunci când gândurile tale nu sunt exprimate clar. O persoană asertivă se va strădui însă să-și satisfacă nevoile nu prin manipulare, ci printr-o conversație deschisă.

Nu da „ordine”

Când îi spui cuiva ce să facă sau cum va fi ceva, în loc să întrebi, acesta este un comportament agresiv care nu va încuraja o conversație constructivă și nici nu va genera productivitate. Mai degrabă te va ajuta o comunicare asertivă, în care nevoile, ideile, obiectivele sunt exprimate fără a le impune celorlalți, fără a se produce senzația de „ordinele se execută, nu se discută”. De asemenea, ar trebui să se evite forțarea oamenilor să facă ceva ce nu vor să facă.

La Talents Box suntem alături de tine pentru îmbunătățirea relațiilor în cadrul companiei și dezvoltarea unei comunicări asertive de succes!

CONTACTEAZĂ-NE: |

Articole similare