Meniu Închide

Evaluarea angajaților – o procedură ce merită maximum de atenție

Evaluarea angajaților - o procedură ce merită maximum de atenție
Timp de citit 2 min

Evaluarea angajaților este o practică provocatoare, dar esențială, care poate reprezenta un real ajutor, deopotrivă pentru angajatori și pentru angajații lor, având scopul de a produce un aliniament la obiectivele comune, de a revizui corespunzător provocările trecute, de a se îndrepta spre realizări și de a stabili un plan de acțiune pentru activitățile viitoare.

O evaluare a angajaților corect efectuată poate ajuta un angajat să se dezvolte în carieră și pe angajator să obțină o muncă de o mai bună calitate de la membrii echipei.

O evaluare a angajaților este, de asemenea, o oportunitate de a corecta problemele, de a pune bazele pentru avansarea unui membru al echipei în cadrul companiei și de a crea acea documentație utilă pentru preocupările departamentului de resurse umane.

Cu toate acestea, evaluările angajaților efectuate deficitar îi pot determina pe lucrători să se simtă confuzi, abătuți și nemotivați.

Este, așadar necesar, ca evaluarea angajaților să se desfășoare cu corectitudine, profesionalism și atenție.

În caz contrar, nu doar că nu va aduce beneficii, ci se va transforma într-o procedură generatoare de frustrări, de ambele părți, creând ambientul propice unui mediu de lucru lipsit de calitate. 

Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont, atunci când coordonezi o astfel de activitate!

Nu te grăbi cu feed back-ul!

Acordă-ți timp pentru analiza muncii fiecărui angajat în parte, chiar dacă ți se pare că meritele sau defectele cuiva le cunoști foarte bine.

De cele mai multe ori, există aspecte care pot crește sau diminua valoarea profesională a unui angajat, iar analiza detaliată e cea care vorbește dacă i se acordă timpul și importanța cuvenite.

Totodată ține cont de felul în care oferi feed back-ul. Scopul tău nu este să rămâi fără angajați, ci să le îmbunătățești productivitatea și calitatea muncii. Asigură-te că îți păstrezi profesionalismul și că mesajul tău are impact pozitiv.

Folosește transparența în evaluarea angajaților

Axează-te pe claritate, pe obiective concise, pe așteptări concrete. Nu ocoli anumite aspecte despre care știi că sunt importante. Discută deschis despre punctajul acordat.

Cel mai bun mod de a garanta claritatea este să folosiți detaliile ori de câte ori este posibil.

De exemplu, dacă i-ai acordat unui angajat un punctaj scăzut pentru gestionarea timpului, oferă și exemple de termene limită nerespectate și variante în care acesta ar fi putut fi respectat – nu uita că trebuie să ai și o soluție.

Folosește probe

Dacă optezi pentru anumite probe, asigură-te că fiecare obiectiv include un interval de timp și o metodă de măsurare, astfel încât angajații să știe exact cum se va determina dacă au reușit sau nu au reușit.

Aceste probe sunt comunicate anterior evaluării, în funcție de specializarea fiecărui angajat, precum și metoda de evaluare.

Optează pentru conversații face to face

În loc să-i trimiți unui angajat un email cuprinzător sau un raport amplu despre multele lucruri pe care trebuie să le îmbunătățească și apoi să-l trimiți la plimbare, asigură-te că întâlnirea este o conversație deschisă, face to face.

Oferă-le angajaților șansa de a-și împărtăși autoevaluarea, cum ar fi punctele forte, cele mai mari provocări și unde cred ei că ar trebui să se îmbunătățească în următoarea perioadă.

Adesea, evaluarea angajaților este o activitate extrem de solicitantă și stresantă pentru angajatori, mai ales dacă nu întotdeauna atinge obiectivele propuse și nu sunt identificate soluții la probleme.

Talents Box te ajută să îți evaluezi angajații corespunzător, profesionist și corect, astfel încât să dispui de îndeplinirea scopului tău.

CONTACTEAZĂ-NE: |

Articole similare