Profesionalismul la locul de muncă este o cheie a succesului profesional deopotrivă pentru angajatori și angajați.
Angajatorii doresc ca angajații să fie responsabili, etici, orientați spre echipă și totodată să posede abilități puternice de comunicare, interpersonale și de rezolvare a problemelor.
În același timp, productivitatea este și deosebit de importantă. Toate aceste capacități și calități formează profesionalismul la locul de muncă.
Ce presupune profesionalismul la locul de muncă?
Deși în teorie pare oarecum simplu, în viața de zi cu zi, acest profesionalism nu este tocmai des întâlnit și nici nu i se acordă atenția cuvenită deoarece majoritatea se axează pe competențele de productivitate.
Cu alte cuvinte, cu cât ești mai bun pentru postul respectiv și cu cât ai mai multă experiență în domeniu, cu atât mai bine.
Știi ce ai de făcut, asta este deja ideal, restul nu mai primește aceeași importanță. Focusarea exclusivă pe productivitate, culmea, anulează o mare parte a profesionalismului, cu timpul, conducând spre muncă mecanică.
Dezvoltarea unei imagini profesionale, abilitatea de a rezolva probleme, capacitatea colaborativă, integritatea, managementul timpului în mod util, rutinele de muncă, interrelaționarea, comunicarea asertivă, orientarea spre ascensiune formează un tot unitar, un lanț ale cărui zale alcătuiesc profesionalismul la locul de muncă, indiferent ce job ai.
Dacă tot rupi din aceste zale în favoarea uneia sau alteia, lanțul se deformează și, în cele din urmă, inevitabil, se rupe de-a binelea.
Cum îți dezvolți profesionalismul la locul de muncă?

Nu, profesionalismul nu este ceva cu care te naști, ci pe care ți-l formezi și ți-l dezvolți la alegerea proprie.
Bineînțeles, angajații care optează pentru profesionalism au multiple avantaje care nu se rezumă doar la aspectul financiar, ci însumează și aprecierile pozitive ale colectivului de muncă, admirație, respect, avansare etc.
Iar în privința angajatorilor, dacă aceștia își aleg angajați sau colaboratori care dau dovadă de profesionalism, se vor bucura nu doar de productivitate sporită, ci și de o imagine pozitivă pe piață, indiferent de domeniu, de un mediu de muncă adecvat, de o echipă capabilă să ridice afacerea și să o mențină la standarde înalte.
Performanțele profesionale se obțin tocmai prin acest profesionalism. Iată cum începi să îl dezvolți în trei pași!
Învață constant și rapid
Fiecare organizație are un set specific de cunoștințe pe care fiecare angajat va trebui să le dobândească pentru a avea succes la locul de muncă. Acestea sunt, bineînțeles, în schimbare deoarece și societatea în care trăim se schimbă.
Fie că este vorba despre învățarea cunoștințelor tehnice, a proceselor de lucru specifice sau a modului de a naviga eficient în organizație, posibilitatea de a le dobândi rapid și constant este esențială pentru majoritatea organizațiilor.
Cu cât curba de învățare este mai scurtă (capacitatea de a învăța rapid și constant), cu atât profesionalismul începe să-și facă simțită prezența pentru că ești pregătit să îți faci treaba, să-ți îndeplinești atribuțiile cu succes, să fii la pas cu prezentul.
Fii responsabil
Din păcate, în zilele noastre, tot avem tendința de a amâna, de a urma exemple negative de tergiversare, de a „lăsa pe mâine”.
Profesionalismul nu se dezvoltă cu siguranță printr-o astfel de atitudine față de job și de sarcinile pe care le implică acesta.
Oamenii care au un nivel ridicat de conștiinciozitate sunt aceia care acordă atenție detaliilor, care își planifică și își organizează activitățile eficient, dobândind astfel încrederea celor din jur pentru că oricine se poate baza pe ei.
Integritatea personală joacă un rol important
Ce înseamnă asta la locul de muncă? Organizațiile doresc să aibă încredere în angajații lor. Ei vor angajați care să nu mintă, să înșele sau să fure.
Nu există nimic mai valoros pentru organizații decât proprietatea lor intelectuală; liderii doresc noi angajați în care să aibă încredere pentru a nu dezvălui secretele companiei. Acest lucru înseamnă, de asemenea, să se ia deciziile corecte pentru companie și să se urmărească interesul organizației în manieră justă.
CONTACTEAZĂ-NE: |